Search This Blog

Bercuti lebih, bayar kurang dengan Traveloka Sale-abration

Senangnya dalam hati, kalau dapat bercuti. Seperti dunia, ana yang punya. Wuhoo! Amboi, sukanya Mya hari ni! Sampai menyanyi-nyanyi. Ada apa-apa berita gembira ke? Nak bercuti ke mana pulak tu? Mestilah seronok kalau dapat bercuti di destinasi idaman. Mya dah lama sangat nak pergi ke Sabah and bercuti di pulau-pulaunya yang cantik tu. Tapi, faham-faham sajalah. Tiket flight je pun dah buat Mya sesak nafas. But, now! One of the hundreds reason why I love March, selain dari ianya bulan kelahiran Mya, is, it’s Traveloka Sale-abration time. Apa yang best sangat dengan Traveloka Sale-abration ni sampai Mya menyanyi bagai? Meh dekat sikit. Mya nak cerita. 

Bercuti lebih, bayar kurang dengan Traveloka Sale-abration

Bercuti lebih, bayar kurang dengan Traveloka Sale-abration


Sebelum Mya nak bercerita panjang pasal Traveloka Sale-abration ni, Mya nak cerita pasal Traveloka ni dulu. To be honest, sebelum ni, Mya akan buka dua atau tiga tab pada browser untuk one single trip. Contohnya, Mya nak ke Pulau Langkawi. Mya akan buka dua tab untuk flight reservation. Satu tab lagi untuk booking hotel room. Tapi, bila dah kenal Traveloka ni, Mya cuma perlu login into my account dalam laman web Traveloka dan settlekan semua urusan penerbangan dan hotel kat dalam satu laman web je. Now, lebih mudah. Gunakan app Traveloka dalam smartphone je. Login, reserve and settle!

Tak perlu risau pasal harga atau credibility Traveloka ni. Sebab, mereka ni merupakan salah satu daripada leading online booking platforms dalam seluruh Asia Tenggara ni. Apa harga yang ditulis dalam website Traveloka, itu sajelah jumlah yang perlu awak bayar nanti. Finalized. Tak ada hidden charge tau. Jadi, awak boleh jalankan urusniaga tanpa rasa was-was. In easier words, what you see is what you get. Eh, rasa macam guna ayat programmer pulak. Kekonon~

Why such a fuss about Traveloka Sale-abration?

Bercuti lebih, bayar kurang dengan Traveloka Sale-abration


Mestilah kita kena kongsi berita dan benda best dengan semua orang. Barulah jadi lagi gempak, lagi meriah. Lagipun, bila lagi nak merasa naik flight dengan kadar serendah RM 40 je ke destinasi pilihan awak seluruh Malaysia ni kalau bukan dengan Traveloka Sale-abration? Sebab tu, bila dengar je ada deal terbaik macam ni, memang buatkan Mya rasa nak menari cucuk langit sekarang jugak. Eh, nanti kejap! Cerita belum habis lagi. Untuk penerbangan ke luar negara pun ada jugak tau. Nak pergi mana? Ho Chi Minh? Jakarta? Bangkok? Sampai ke Hong Kong pun ada jugak. Pilih je destinasi yang awak nak kat website Traveloka Sale-abration tu.

Bercuti lebih, bayar kurang dengan Traveloka Sale-abration

Feeling excited? Yes, I know you are. Because I am, too. Tapi cerita tak terhenti sampai di situ. Tadi kita dah selesai bab tiket flight, kita settlekan bab hotel pulak. Benda penting juga ni. Especially, kalau bercuti di luar negara. Kalau tak, nak tidur kat mana, kan? Tapi, jangan risau. Sebab Traveloka ada lebih 100 pilihan penginapan di seluruh Asia Tenggara ni hanya untuk Traveloka user. Pilih je nak yang mana. Tengah bandar ke, tepi pantai ke, bilik suite ke, guesthouse ke, semua jenis ada. Tak kisahlah sama ada awak travel bersendirian atau berkumpulan. Traveloka sudah pilihkan hotel yang sesuai dengan kehendak awak sebagai pengguna. Jadi, bolehlah awak bercuti atau berkerja dengan tenang dan bahagia. Best ke best? 

Peluang terakhir merebut tawaran Traveloka Sale-abration


Kenapa nak pening kepala lagi kan bila semuanya boleh diselesaikan dalam beberapa klik je. Tambah-tambah lagi bila Traveloka dah sediakan mobile app yang sangat membantu dan mudah untuk digunakan. Tak perlu nak bersusah payah dan berhabis wang untuk menempah tiket penerbangan dan bilik hotel. Zaman dah canggih, sayang. Semuanya di hujung jari. 

Jadi, jom cepat-cepat join Mya rebut peluang bercuti ke Kota Kinabalu dan pelbagai destinasi lain dengan tawaran harga yang lebih rendah di Traveloka Sale-abration sekarang jugak! Tawaran ni dah nak habis 31 Mac nanti. Sampai hujung bulan ni je tau. Manalah tahu kalau-kalau kita bertembung dalam flight nanti. Bolehlah kita berdrama dalam kapal terbang tu sama-sama.

Teknik penjagaan rambut bermasalah

Macam tiba-tiba je kan tajuk ni? Actually semalam, Mya sempat pergi potong rambut dengan satu salon muslimah kat Manjung ni. Yalah. Lepas ni, entah bila lagi nak servis rambut ni lagi, kan? Ikut rajin jelah ceritanya akan datang ni. Okey, back to our story. Sambil-sambil cuci and potong rambut tu, sempatlah staf ni cerita pasal penjagaan rambut. Rambut Mya ni memang banyak masalah. So, based on masalah yang dia nampak pada kepala and rambut Mya ni, staff ni pun sempatlah ajar teknik penjagaan rambut yang betul. Bukan khas untuk perempuan je. Lelaki pun boleh cuba.

Teknik penjagaan rambut bermasalah


Teknik penjagaan rambut bermasalah | sumber : google

First, kita kena cuci rambut at least berselang dua atau tiga hari. Which means, dalam sekali atau dua kali saje seminggu. Jangan terlebih. Kerana rambut kita ada natural moisture yang akan membuatkan rambut jadi lembut dan cantik. Tapi, kalau rambut awak jenis yang sangat cepat berminyak atau berminyak teruk macam Mya, awak boleh lah basuh rambut setiap selang sehari dengan sikit saje kuantiti syampu. Bak kata kakak staff salun tadi, sekadar nak mencuci minyak. Bukan apa. Kalau rambut terlalu berminyak, akan sebabkan masalah rambut dan kulit kepala yang lain pulak.

Sesekali kita kena jugak sapukan conditioner pada rambut. Sebabnya, rambut kita ni ada masalahnya sendiri. Maybe terdedah bawah matahari. Mungkin terperap dalam tudung sepanjang hari. Jadi, untuk pastikan kesihatan rambut kita terjaga, kita kenalah sapukan conditioner ataupun minyak argan. Bukan susah pun kan? Cuci rambut, keringkan and sapu conditioner. Barulah rambut kita nampak lagi lembut, lagi flowy... Guna jari pun boleh...

Last sekali, kakak staff tu ada pesan jugak. If kulit kepala jenis berkelemumur tu, at least once a month, cubalah dapatkan rawatan di salun. Kalau biarkan, mungkin akan sebabkan masalah rambut gugur yang teruk. Tapi, Mya ada jugak dapat satu tips dari mama Mya on how to treat dandruff problem. Kiranya cara tradisional yang boleh kita amalkan di rumah je. Caranya mudah sangat pun.

Teknik penjagaan rambut bermasalah | sumber : google

Just perah limau kasturi ataupun lemon dalam bekas. Then kita gosokkan pada kulit kepala. Urut-urut sikit dan cuci dengan air. Bolehlah ulang sekali atau dua dalam seminggu. Ulang sampai kelemumur berkurang ataupun hilang terus.

So, setakat ni je tips atau teknik yang Mya boleh kongsikan. Itupun sebab banyak tu je ilmu yang sempat Mya korek dari kakak staff tu semalam. Anyway, kita boleh cuba sama-sama. And to kakak staff salun berkenaan, thanks sebab dah tolong cuci and potongkan rambut Mya dengan baik. I feel like a shampoo model until this moment. Okey, karut. Bye.